Telegram Group Search
لازم به توضیح است که این راهنمای بالینی توسط Canadian Network for Mood and Anxiety Treatments (CANMAT) و International Society for Bipolar Disorders (ISBD) منتشر می‌شود و در حال حاضر یکی از معتبرترین راهنماهای بالینی در زمینه اختلال دوقطبی است.
مروری بر "تجربه های نزدیک به مرگ" از دیدگاه علوم اعصاب
"تجربه های ترک بدن و نزدیک به مرگ"، از دیرباز حوزه مورد علاقه افرادی بوده است که به موضوعات مرموز علاقه مند بوده اند و بر اساس شواهدی که ارایه می کرده اند، اینطور نتیجه می شود که "روان" انسان مستقل از مغز و بدن می باشد. با ورود پژوهشگران علوم اعصاب با نگاه علمی و به قصد تاباندن نور بر نادانسته ها و بر اساس شواهد علمی در این حوزه، توضیحاتی ارایه می دهند که برای دانشجویان حوزه پزشکی و علوم اعصاب میتواند منبع بسیار مهمی برای کارکردهای مغز باشد.
این نوشته در حالی به این موضوع می پردازد که به بهانه پخش برنامه ای بدون پشتوانه های علمی و صرفا با روایت ها و تجربیات افراد با عنوان "زندگی پس از زندگی" از سیمای ایران، نتایجی می گیرد که به لحاظ آکادمیک، اعتبار چندانی ندارد.
اولین بار نقاشی به نام Hieronymus Bosch نشانه های "تجربه های نزدیک به مرگ" را با نام "عروج نیکان یا Ascent of the Blessed" در سال 1505 گزارش کرد ولی حدود 45 سال پیش اولین گزارش علمی "تجربه های نزدیک به مرگ" توسط Raymond Moody ارایه گردید و این گزارش منجر به شروع پژوهش های بعدی شد. در این گزارش 150 بیمار که کما را تجربه کرده بودند، مورد ارزیابی و مصاحبه قرار گرفتند. به لطف پیشرفت تکنولوژی در دهه های اخیر، عملیات احیا بیماران با موفقیت بیشتری همراه بوده و بنابراین گزارش "تجربه های نزدیک به مرگ" رو به افزایش است و زمینه را برای پژوهش های علمی باز کرده است.
اگرچه همواره تصور می شد که در وضعیت کما، هوشیاری بطور کامل از بین میرود ولی شواهد علمی اخیر نشان میدهد، "تجربه های نزدیک به مرگ" محصول باقی ماندن آگاهی درونی (هر گونه تصویرسازی ذهنی، گفتار درونی، یا سرگردانی ذهنی که مستقل از محرک های محیطی) در این وضعیت ها می باشد.بعبارت دیگر، سهمی از هوشیاری در وضعیت کما، که همان اگاهی درونی است باقی می ماند که نتیجه آن "تجربه های نزدیک به مرگ" می باشد.
در موقعیت های تهدید کننده زندگی (مانند ایست قلبی، بیماری های مغزی و ضربه به سر، برق گرفتگی و...)، گاه افراد تجارب درکی توهمی و یا خطاهای حسی همراه با هیجانات شدیدی را تجربه می کنند که در علوم اعصاب شناختی بعنوان "تجربه های نزدیک به مرگ" از آن یاد می شود. متاسفانه بدلیل غیر قابل پیش بینی بودن این گونه تجربیات، داده های علمی در این حوزه در مقایسه با دیگر داده های علمی، محدود تر می باشد. اگرچه "تجربه های نزدیک به مرگ" در حوادث قلبی، مغزی و ... گزارش می شود ولی داده ها و شواهد علمی موجود بیشتر مربوط به پژوهش های علمی مرتبط با وضعیت ایست قلبی است.
بر اساس داده های منتشر شده تا حدود 12 درصد افرادی که در موقعیت های تهدید کننده زندگی قرار می گیرند، "تجربه های نزدیک به مرگ" را متحمل می شوند و این به این معنی است که اکثریت افراد در معرض چنین تجربیاتی قرار نمی گیرند. از طرفی 10 درصد افرادی که قبلا تجربه های نزدیک به مرگ" را داشته اند، چندین بار دیگر و در زمان های دیگری متحمل چنین تجربیاتی شده اند.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته، این گونه تجربیات در حوزه های درکی (انواع توهم، خطاهای حسی، دیدن نور و یا رنگهای متنوع، اتوسکوپی، احساس مرده بودن، تجربه ترک بدن و مسخ شخصیت)؛ خلقی (احساس شعف و یا شیدایی، لذت و حس وحدانیت)؛ و شناختی (مسخ زمان، سرعت گرفتن جریان فکر، الهام و مرور زندگی) رخ میدهد. لازم به توضیح است که همه نشانه های یاد شده، در یک فرد تجربه نمی شود ولی "تجربه ترک بدن یا همان جدا شدن از بدن و نظاره کردن خود از بالا" نشانه کلیدی این گونه تجربیات است.
از نظر جمعیت شناسی، هیچ رابطه ای بین سن، جنس، نژاد، شغل، باورهای مذهبی و وضعیت تاهل با اینگونه تجربیات وجود ندارد. اگرچه این گونه تجربیات در تمام فرهنگ ها و زمان ها گزارش شده است ولی بسته به فرهنگ های گوناگون، محتوای تجربیات متفاوت می باشد.

#دکتر_محمد_قدیری
#تجربه_نزدیک_به_مرگ

@OneminMH
ادامه....

در گروهی از افراد که به دنبال ایست قلبی "تجربه های نزدیک به مرگ" را گزارش کرده اند، ناهوشیاری بهمراه گردش ناکافی خون در بدن، کاهش اکسیژن و در نهایت، نرسیدن خون کافی به مغز این افراد در گزارش های پزشکی ثبت شده است. مطالعات نشان میدهد وقتی علمیات احیا طولانی می شود (مانند حوادث خارج از بیمارستان که امکانات پزشکی با تاخیر در دسترس قرار می گیرد)، گزارش "تجربه های نزدیک به مرگ" کاهش میابد که احتمالا مربوط به از دست دادن حافظه و یا نقص جدی حافظه کوتاه مدت می باشد. بر اساس داده های تصویرنگاری مغزی در افراد با "تجربه های نزدیک به مرگ"، آسیب مغزی خفیفی در کورتکس (لوب فرونتال و اکسی پبتال-ناحیه تابش نور یا optic radiation) و ساب کورتکس مغز (هیپوکامپ، عقده های قاعده ای، تالاموس) رخ میدهد. آنوکسی مغزی یکی از دلایل بروز "تجربه های نزدیک به مرگ" می باشد و احتمالا دلایل پیچیده بیوشیمیایی دیگری بدنبال آنوکسی نیز وجود دارد.
اگرچه فرضیه ها را باید با کمی حتیاط در نظر گرفت، ولی پژوهشگران این حوزه توضیح می دهند که آنوکسی مغزی در این شرایط باعث بروز تجربیات درکی توهمی، دیدن نور و یا تونل، مرور زندگی و مواجهه با نور می گردد. مکانیسم بروز اینگونه تجربیات پی در پی، با از بین رفتن مهار نورونی در کورتکس بینایی شروع و به دیگر نواحی کورتکس مغز گسترش می یابد و بدین ترتیب، تجربه دیدن تونل و رنگ ها پدیدار می شود. بدنبال گسترش آسیب مغزی به هیپوکامپ، تجربیات هیجانی مانند حس شعف، فلاش بک های مربوط به حافظه و مرور زندگی بروز می نماید و هنگامی که آسیب به ناحیه اتصال لوب تمپورال و پاریتال راست گسترش می یابد، به تجربه "ترک بدن" منتهی می شود و این درحالی است که اگر این آسیب در ناحیه اتصال لوب تمپورال و پاریتال چپ باشد، تجربه احساس حضور، ملاقات روح و اتوسکوپی بروز می نماید. مطالعات تصیرنگاری مغزی نشان میدهد که تمام نواحی فوق در ایست قلبی آسیب می بینند.
در سال 1994، لمپرت و همکاران، آزمایشی بر روی گروهی از افراد سالم انجام دادند و در حقیقت با ایجاد هیپرونتیلاسیون، ارتوستاز، مانورهای والسالوا و ایجاد هیپوکسی مغزی گذرا، دستکاری قلبی-عروقی ایجاد کردند. بر اساس این آزمون، 47 درصد افراد حداقل یک نشانه از "تجربه های نزدیک به مرگ" را گزارش کردند. مطالعات دیگر تجربیات مشابهی در زمان استرس، خستگی مفرط، آرامش سازی و حرکت های سریع ورفت و برگشتی سر را در گروهی از افراد سالم گزارش کرده اند.
یافته های پژوهشی مربوط به افراد مصرف کننده مواد هم نشان میدهد که بدنبال مصرف LSD، حشیس، کتامین و دیگر مواد، نشانه های مشابهی مانند "ترک بدن" و یا "تجربه های نزدیک به مرگ" رخ میدهد. از طرف دیگر، بیماران مبتلا به صرع که کانون صدمات مغزی در ناحیه هیپوکامپ دارند، تجربیات مشابه "تجربه های نزدیک به مرگ" را ذکر می نمایند. در EEG افرادی که "تجربه های نزدیک به مرگ" را گزارش کرده اند، تغییرات مشخصی مشابه بیماران صرعی در تمپورال میانی گزارش شده است.
بطور کلی "تجربه های نزدیک به مرگ" به دو نوع تقسیم بندی می شود: نوع یک: وقتی درگیری هر دو نیمکره وجود دارد ولی نیمکره راست مغز و بخصوص محل اتصال لوب تمپورال و پاریتال در معرض آسیب بیشتری است، تجربیاتی مانند "ترک بدن"، تغییر در درک زمان، حس پرواز، حس سبکی و سکوت بروز می نماید؛ و نوع دو: وقتی درگیری هر دو نیمکره وجود دارد ولی نیمکره چپ مغز و بخصوص محل اتصال لوب تمپورال و پاریتال در معرض آسیب بیشتری باشد، تجربیاتی مانند حس حضور، ملاقات و یا ارتباط با روح، تجربیات توهمی بینایی، شنوایی و موسیقی بروز می نماید. در زمانی که هیپوکامپ و امیگدالا یک طرفه و یا دوطرفه در معرض آسیب قرار دارد، تجربیاتی مانند مرور زندگی و هیجانات شیدایی و در صورتی که لوب اکسی پوت آسیب ببیند، تونل و نور ظاهر می شود.


#دکتر_محمد_قدیری
#تجربه_نزدیک_به_مرگ

@OneminMH
احساسات وقتی پیچیده و مرکب می‌شوند کنار آمدن باهاشون واقعا دشوار می‌شود. زمانی را تصور کنید که هم خوشحالید و هم ناراحت، یا هم عصبانی و هم خجالت‌زده، یا هم متعجب هستید هم عصبانی و هم پشیمان یا هر ترکیب دیگری که دوست دارید.

داشتن این احساسات پیچیده اصلا پدیده ناشایعی نیست. در مواقع زیادی آنها را تجربه کرده‌ایم و می‌کنیم. اما شاید یکی از نقاط اوجش همین روزهای فوتبالی باشد.

فرض کنیم ما علاقه فراوانی به تیم ملی مان داریم و سال‌ها با بردش شاد شده‌ایم و با باختش غمگین، حالا در شرایطی قرار داریم که یک سوگواری جمعی را تجربه می‌کنیم که بر همه جای زندگی‌مان سایه انداخته است. به علاوه از وضع موجود خشمگین هستیم.

حالا همزمان رفتاری از تیم ملی رخ می‌دهد که به نوعی نادیده گرفتن سوگواری و خشم ماست. پس حالا ما از این ملی که تاکنون عاشقش بودیم، خشمگین و ناامید می‌شویم.

می‌بینید! ما ملغمه‌ای از احساسات گاه متناقض را در خود حس می‌کنیم. که هر کدام به درجات مختلف خود را بروز می‌دهد.

اما آن چیزی که کار را سخت می‌کند یکی این است که ما از وجود همه این هیجان‌ها در خودمان آگاه نیستیم و فقط "درد"ش را به اشکال مختلف حس می‌کنیم. بنابراین وقتی رگه‌ای از یکی از این احساسات را در خودمان یا فرد دیگری می‌یابیم تعجب می‌کنیم یا حتا عصبانی می‌شویم.

نکته دیگر این است که افراد مختلف ممکن است این احساسات را به درجات متفاوت داشته باشند. بنابراین در لحظات مختلف و در پاسخ به اتفاقاتی مثل برد تیم ملی برای یک نفر خشم بروز بیشتری دارد و برای دیگری شادی یا حتا بی‌تفاوتی.

"تو چطور می‌تونی تو این شرایط خوشحال باشی؟" این پرسشی است که امیدوارم توضیح بالا کمک کند پاسخی برای آن داشته باشیم. همدیگر را درک کنیم و از محکوم کردن هم بپرهیزیم.

#دکتر_سید_وحید_شریعت

@OneminMH
Forwarded from شرق
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔺️گفت‌وگو با وحید شریعت، روانپزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران راجع‌به دستورالعمل‌هايی جهت چگونگي رفتار پس از بازداشت:

🔹️تاثيرات جسمي و روحي جدي گرفته شود

◽️شریعت در این گفت‌وگو به تشریح وضعیت روحی و روانی افراد پس از بازداشت پرداخته است.

🔹️افراد چه در زمان بازداشت، چه بعد از بازداشت و خروج از زندان تا زمانی که منتظر حکم و برگزاری دادگاه هستند به شکل قابل توجهی حالت‌های اضطرابی نشان می‌دهند. آنها همزمان تاثیرات جسمی و روانی را تجربه می‌کنند.

👈🏻از طریق لینک زیر، حامی باش:
hamibash.com/sharghdaily

@sharghdaily
sharghdaily.com
Forwarded from شرق
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
گفت‌وگو با دکتر وحید شریعت، روانپزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره دستورالعمل‌ چگونگي رفتار پس از بازداشت:

🔺️بایدها و نبایدهای رفتاری بعد از آزادی

🔹️شریعت در این گفت‌وگو به تشریح وضعیت روحی و روانی افراد پس از بازداشت پرداخته است.

🔹️سرزنش، محكوم كردن و گاهي پرخاش، چه فيزيكي یا حتی كلامي احساسات منفي را در فرد تشديد و خطرات را بيشتر ميكند. بنابراين اين موارد اصلا نبايد انجام شود. اگر از دست فرد ناراحت يا عصباني هستيم و فكر ميكنيم لازم است او را هدايت و رفتارش را اصلاح كنيم، روزهای ابتدایی آزادی زمان مناسبی نیست. این روزها وقت حمايت است.

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-864472

👈🏻از طریق لینک زیر، حامی باش:
hamibash.com/sharghdaily

@sharghdaily
sharghdaily.com
Forwarded from شرق
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔺️گفت‌وگو با دکتر وحید شریعت، روانپزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره دستورالعمل‌ چگونگي رفتار پس از بازداشت:

علايم را ناديده نگيريد

◽️شریعت در این گفت‌وگو به تشریح وضعیت روحی و روانی افراد پس از بازداشت پرداخته است.

🔹️تغييرات بارز در خورد و خوراك،به هم ريختگي وضعيت خواب،اضطراب خيلي زياد، عصبانيت و پرخاشگري  كه ميتواند با موارد قبلي يعني كم خوري و كم خوابي هم همراه باشد، نشان دادن واكنش هاي بسيار تند، ميل به مرگ و خودكشي و صحبت در موردش، ميل به انتقام گرفتن و آسيب زدن به افراد،  دردهاي جسمي كه ميتواند علايم  اضطراب و استرس باشد. به هم ريختگي وضعيت ثابت بدني و ... اين موارد نشان دهنده تاثيرات شديد بر روي فرد بوده و به نوعي زنگ خطر محسوب ميشود.

👈🏻از طریق لینک زیر، حامی باش:
hamibash.com/sharghdaily

@sharghdaily
sharghdaily.com
Forwarded from شرق
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔺️گفت‌وگو با دکتر وحید شریعت، روانپزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره دستورالعمل‌ چگونگي رفتار پس از بازداشت:

🔹️جلسات مشاوره آسيب‌ها را كاهش مي‌دهد

🔹️شریعت در این گفت‌وگو به تشریح وضعیت روحی و روانی افراد پس از بازداشت پرداخته است.

🔹️در حال حاضر با توجه به اينكه فضاي مجازي بيشتر در دسترس است امكان اينكه افراد بتوانند درمان‌هاي آنلاين دريافت كنند وجود دارد، حتي اگر خانواده امكانش را نداشته باشند و نخواهند كه فرد به پزشك مراجعه كند. از همين رو فرد مي‌تواند درمانگراني را پيدا كنند كه به صورت رايگان خدمت‌رساني مي‌كنند و شايد اين اميدي باشد كه در آينده آسيب‌هاي افراد كمتر شود.

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-865030

@sharghdaily
sharghdaily.com
#مسموم_سازی دانش آموزان دختر در ایران و ارتباط احتمالی آن با #هیستری_جمعی

#دکتر_سید_وحید_شریعت

@OneminMH
2024/04/29 12:43:00
Back to Top
HTML Embed Code: